недеља, 22. март 2015.

Najbolji edukatori Srbije 2014.


O PROJEKTU
“Najbolji edukatori Srbije” je projekat koji je pokrenulo Udruženje “Živojin Mišić” sa željom da poboljša i doprinese obrazovanju u Srbiji. Ideja nam je da ohrabrimo i nagradimo nastavno osoblje koje je iskreno posvećeno svom poslu i koje koristi uspešne strategije i metode u nastavi. Nastavnik koji se trudi i deci pruža više nego što je predviđeno nastavnim programom, na jedan jedinstven i moderan način, koji podstiče intelektualnu radoznalost kod učenika i temeljno ih angažuje u usvajanju novih znanja ima doživotan uticaj na njih.
Nastavnički poziv je jedan od najodgovornijih, jer nastavnik ima težak i značajan zadatak, da prenosi znanje i time direktno utiče na formiranje, razvoj i budućnost svojih učenika. Značaj i kompleksnost uloge nastavnika zahteva od njega kvalitetno obrazovanje, veliku ljubav prema svom poslu, stalno usavršavanje, ali i talenat.
Svake godine biće izabrano 10-20 najboljih edukatora, odnosno učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola koji su svojim trudom i zalaganjem ostvarili nadprosečne rezultate, predstavili materiju predmeta na kreativan i učenicima što pristupačniji način i time kod njih probudili želju za samostalnim istraživanjem. Izabrani Najbolji edukatori biće objavljivani krajem godine, dok će prijave biti otvorene tokom prve polovine godine, odnosno drugog polugodišta. Za sve izabrane edukatore obezbeđene su novačane nagrade, a pored njih svaki edukator će na raspolaganju imati i određeni iznos novca koji može biti potrošen na njegove aktivnosti sa učenicima. Na ovaj način želimo da finansijski podržimo njihov rad i da poboljšamo kvalitet i obim njihovih aktivnosti.
Nagrađivanje najboljih edukatora Srbije je mnogo više od individualnog prepoznavanja i isticanja najboljih. Cilj nam je da kroz ovaj projekat osvestimo i podsetimo učitelje i nastavnike koliko je njihova profesija i kvalitet u radu važan za celo društvo i budućnost zemlje. Želimo da isticanjem najboljih skrenemo pažnju na prave vrednosti u nastavi i da ostalima damo primer ili ideju čemu treba da teže. Želimo da stvorimo zajednicu koja će obrazovati ljude koji su sposobni da odgovore na sve izazove modernog sveta.

Deca provode mnogo vremena sa svojim učiteljima i nastavnicima koji ih neretko upoznaju jako dobro i utiču na neke od najvećih odluka u našim životima.  Bilo da smo želeli da budemo muzičari, programeri, lekari ili piloti verovatno je postojao učitelj koji nam je probudio strast prema tome na nekom uzbudljivom času. Možda je postojao učitelj koji je video nešto u nama, koji nam je posvetio svoje vreme i ohrabrio nas da se uvek trudimo da budemo najbolji.

Da li su vam misli odlutale ka nekom poznatom osmehu? Ko vas je prvi inspirisao u najranijim školskim danima ili motivisao da kasnije vredno i uporno idete ka cilju? Čiji vam ja kabinet bio najdraže mesto u školi, najinspirativnija prostorija u kojoj vas je sve navodilo na pitanje i istraživanje? Ko je uvek bio tu da sasluša vaše nedoumice i nađe odgovor na gomilu dečijih pitanja postavljenih jedno za drugim? Ko vam je nekad dosadnu temu ili predmet pokušavao da predstavi na što kreativniji način, tako da na kraju i sami poželite da saznate što više o tome?

Ko su ti učitelji/učiteljice, nastavnici/nastavnice, profesori/profesorice, kojima dugujete tako mnogo a nikad im to niste rekli…

Mi ćemo vam pomoći da kažete. Mi želimo da kažemo hvala svakom edukatoru koji je napravio razliku, izašao iz uopštenog sistema školstva i pokazao ljubav prema svojoj profesiji i učenicima koji su mu povereni. Želimo da istaknemo sve one koji pokušavaju da unaprede društvo u kome živimo, ne samo tako što će i sami biti bolji ljudi, nego što će generacije koje dolaze usmeravati ka pravim vrednostima, pravima i obavezama prema društvu kome pripadamo. Želimo da nagradimo izuzetne učitelje i nastavnike koji ulažu trud i napor da postignu izvanredne rezultate sa decom.
Pomozite nam da nagradimo ljude koji su vaše detinjstvo obojili duginim bojama! Pošaljite nam imena edukatora koji su obeležili vaše školovanje.

Koje osobine ima Najbolji edukator?

Najbolji edukator je majstor svog zanata. On savršeno vlada materijom svog predmeta i spreman ja da odgovori na pitanja ili ako odgovor u tom trenuntku nema, da ga potraži.

Najbolji edukator je komunikativan i elokventan. Izražava se jasno, precizno i tačno, poseduje jezičku kulturu, nadahnuto govori, ume da prenese znanje. Najbolji edukator lako privlači pažnju svojih učenika, ostvaruje interakciju i zainteresuje ih za gradivo.

Najbolji edukator je inovativan i kreativan. U nastavi primenjuje i nešto što nije obuhvaćeno nastavnim planom, a što će zainteresovati učenike i doprineti boljem razumevanju gradiva.

Najbolji edukator je motivisan i entuzijastičan. Trudi se, radi sa voljom i entizijazmom, voli svoj posao. Samo tako, interesovanje i lepota predmeta će se preneti i na učenike.

Najbolji edukator je strpljiv. Učenje je svakodnevni proces koji polako oblikuje učenike u svakom pogledu, dok se oni razvijaju društveno, emotivno i intelektualno.

Najbolji edukator je ohrabrujući. Učenici će pogrešiti mnogo puta pre nego što nešto nauče. Najbolji edukator mora biti spreman da im pomaže i da ih ohrabruje bezbroj puta. Najbolji edukator će svakom učeniku posvetiti onoliko pažnje koliko je njemu potrebno da savlada gradivo.

Najbolji edukator je organizovan. Zna da organizuje rad na času, u svakom trenutku zna šta hoće, ume da uspostavi i održi radnu disciplinu, ima jasan sistem rada.

Najbolji edukator je pravedan. On je principijelan, objektivan i realan u ocenjivanju, ima jednak odnos prema svima, dosledan je, drži datu reč.
Najbolji edukator i sam mora doživotno da uči. Mora biti spreman na stalna usavršavanja, promene u obrazovanju i u toku sa trendovima.

                                                                                                                                         Lela Đokić

Tekst je preuzet sa sajta Živojin Mišić.

Najbolji edukatori 2014.godine





Признања најбољим едукатора Србије, који су крајем прошле године објављени на сајту www.zivojinmisic.rs свечано су додељена у понедељак, 9. марта.Пројекат „Најбољи едукатори Србије“ прошле године је по први пут покренуло Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“, а подржало га је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.У оквиру пројекта, награђено је 16 учитеља, наставника и професора основних и средњих школа из целе Србије. Сви едукатори су поред личне награде, награђени и са по 100.000 динара, које у наредних годину дана могу искористити за рад са ученицима, односно за финансирање различитих активности и пројеката којима унапређују знање и вештине ученика.На свечаној додели признања, министар просвете науке и технолошког развоја др Срђан Вербић истакао је важност подршке коју треба пружити наставницима, а тиме и ученицима.
„Подржавањем едукатора који у образовању младих иду корак даље и уче их иновативности, упорности и активизму подржавамо људе који децу оспособљавају да у будућности буду стубови напретка и развоја земље“, истакао је министар Вербић.
Кроз овај пројекат, организатори желе да истакну оне учитеље, наставнике и професоре који су креативни и инспиративни, чији су часови другачији и занимљиви, који организују најразличитије ваннаставне активности и који децу подстичу на рад, истраживање и проактивност.
Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“ основала је домаћа, српска компанија Devana Technologies из жеље да део свог профита уложи у развој друштва и економски напредак земље.
Кроз различите пројекте, труде  се да подстичу предузетнички дух код младих и да развијају особине који сваки будући предузетник треба да поседује.
Preuzeto sa sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja







Нема коментара: