петак, 27. новембар 2015.

Добро у људима

            На ТВ каналу N1 емитује се кратка петоминутна, ефектна емисија, чији је назив  ''Добро у људима.'' Сам наслов емисије осликава и њен садржај. Наиме, новинари ове телевезије проналазе изузетне људе из региона (Хрватска, Босна Србија) чији рад, плаеменитост  и доброту желе да истакну и промовишу, али и  све нас да подстакну на исто. Причају о обичним људима који су хероји нашег доба.
Имала смо прилику да говорим у емисији која је снимана у Ваљеву, а повод доласка ТВ екипе је госпођа Весни Лазић председница Хуманитарне организације ''Анђели чувари'' која ће у децембру прославити  свој 15-и  рођендан. О раду саме организације причали су мр Јованка Божић професор историје и социологије у Ваљевској гимназији, мр Мира Јовановић професор у Високој струковној школи за образовање васпитача, Александар Петровић технички директор Одбора за људска права.
О једном сегменту рада ове организације, Креативној радионици ''Пинокио'' говорила сам ја и добила жељу да поделим мишљење са свима који прате мој блог.  
Организација ''Анђели чувари'' постала је током година заштитни знак града Ваљева, а Креативна радионица ''Пинокио'' је  заштитни знак ''Анђела чувара.'' У њој бесплатно борави и развија своју креативност 30 малишана предшколсог узраста.
Сваки пут када уђем у просторије ове креативне радионице осећам се  бајковито. Као Алиса у земљи чуда. Шта је све бајковито у овом простору? Можда група деце и васпитачица у жутим мајцама са сликом најпознатијег лутка који ме са осмехом и топлим поздравом дочекују?  Или импозантна колекција  сценских лутака различитих врста које се смеше са зидова и полица, и које мене, учитељицу заљубљену у луткарство позивају на игру? Или је то можда дечја библиотека која обилује најразличитијим књигама и енциклопедијама за децу? Или су то дидактичке играчке које се у овом простору свакодневно користе, јер искусне васпитачице знају да је игра насушна дечја потреба, да кроз игру деца расту, развијају се, откривају појаве и свет око себе, да кроз игру деца најбоље уче. 
Популарни ''Пинокијевци'' су непревазиђени у извођењу драмских представа. Ни једна значајна (ни мање значајна)  манифестација у Ваљеву не може да прође без њих. Много пута су гостовали и ван Ваљева, на Змајевим дечјим играма у Новом Саду,  за Дане планете у Београду, и у многим вртићима и школама нашег краја.
Главни креатор, иницијатор и организатор свега овога је  највећи анђео чувар града Ваљева госпођа Весна Лазић, председница Удружења ''Анђели чувари,'' и директорка Креативне радионице ''Пинокио.'' Весна је веома предузимљива и енергична особа која зна шта хоће, отвореног ума, великог срца и невероватног духа. Направила је одличан животни избор-изабрала је децу и њима посветила свој живот. 
Све нас дочекује раширених руку и свима пружа могућност за сарадњу.
Све нас дочекује са осмехом, а,

''Осмех вреди више од речи,
насмејано лице блиста,
од срца се смеју они,
којима је душа чиста.''


То је Весна Лазић.










Нема коментара: