четвртак, 3. мај 2018.

Не желимо да прљамо село, Јованка је наших руку дело



         Ученици наше школе, као и сва сеоска деца имају привилегију да живе у здравој животној средини. Управо такву желимо да је сачувамо. Стога је еколошко васпитање деце приоритет наше школе. Не спроводимо га само кроз изборни предмет чувари природе, већ и кроз обавезне предмете. Значајне еколошке датуме обележавамо тематским данима и низом других активности.
 У намери да нам село буде чистије, здравије и лепше, много пута смо заједно са ученицима  и њиховим родитељима организовали акције чишћења околине. На местима где су мештани правили сметлишта, поставили смо табле са еко порукама. Успели смо да их одвикнемо од рђавих навика бацања смећа у природу. Деца су добри учитељи и задовољни смо учинком.
Еколошке навике треба усађивати од најранијих дана како би оне постале стил живота. На одређеним местима у школи сакупљамо материјале за рециклажу, пластичне флаше, стару хартију, чепове... Деца  уче по моделу и ако виде да њихови наставници доносе од куће сировине за рециклажу, радиће то и они.
Да би ученици схватили значај  правилног одвајања отпада и могућност поновног коришћења,  у склопу слободних активности одржавамо радионице рециклаже. Наше радионице изнедриле су многобројне декоративне и функционалне предмете.
Овог пута смо рециклирали тетра пак амбалажу. Као продукт тог рада, настала је жирафа Јованка која је одмах постала миљеница деце и маскота Еко школе ''Драгољупче.''
На поклон је добила и стихове:

Кад попијеш сок и млеко,
рециклирај, то је лепо.

Амбалажу прописно одлажи,
како треба и баки покажи.

Не желимо да прљамо село,
Јованка је наших руку дело.
Луција Тасић






Нема коментара: